Ο καθαρισμός των μνημείων που έχουν υποστεί βανδαλισμό και εκτεταμένες φθορές, αποτελεί πάντοτε μια πρόκληση για την εταιρεία καθαρισμού που αναλαμβάνει το έργο. Απαιτούνται σύγχρονα μέσα και καθαριστικά με ήπιο ph, φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα μνημεία. Ενώ πολλές φορές η διαδικασία αυτή είναι τόσο συχνή και επαναλαμβανόμενη που είναι δυνατόν η χρήση ακατάλληλων καθαριστικών να προκαλέσει επιπλέον φθορές.

Μνημείο είναι ό,τι αποτυπώνεται στη μνήμη, ό,τι δηλαδή αξίζει να θυμόμαστε, ή με τη μορφή και το περιεχόμενό του μας κάνει να το θυμόμαστε. Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, είναι για τον άνθρωπο μαρτυρίες της ιστορίας του. Είναι, επομένως, απαραίτητα για να μάθει τον εαυτό του, για την αυτογνωσία του, για την εθνική του συνείδηση και για τη θέση του ανάμεσα στους άλλους λαούς. Συνεπώς, είναι άξια μνήμης και γι’ αυτό ονομάζονται μνημεία. Με αυτή την έννοια, όχι μόνον τα εντυπωσιακά έργα τέχνης, αλλά και όλα τα κατάλοιπα του ανθρώπινου παρελθόντος, ακόμα και τα πιο ταπεινά, είναι μνημεία.

Με δεδομένη την ιδιαίτερη αξία που έχουν τα διάφορα ιστορικά μνημεία, αλλά και τα πιο σύγχρονα που κοσμούν τις διάφορες πλατείες, είναι εύλογη η υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και των πολιτών, να τα αντιμετωπίζουν με τον αναγκαίο σεβασμό και να τα διατηρούν καθαρά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα για τη συντήρησή τους, για την αποκατάσταση ζημιών ή φθορών και για τον σωστό καθαρισμό τους.

Δυστυχώς όμως σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, όπου υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία, παρατηρείται μια παράδοξη στάση αδιαφορίας απέναντι σ’ αυτά τα πολύτιμα έργα της πολιτισμικής και ιστορικής μας παράδοσης με τους ίδιους μάλιστα τους πολίτες να προκαλούν τις περισσότερες φορές υλικές καταστροφές! Η λίστα βανδαλισμών τα τελευταία χρόνια μάλιστα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο προκαλώντας μια οφθαλμοφανή ασχήμια στα διάφορα σημεία της πόλης!

Η United Cleaning & Housekeeping Services, συμβάλλει στον πολιτισμό και τις τέχνες και αναλαμβάνει τον καθαρισμό και τη συντήρηση μνημείων δίνοντας έμφαση τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην ακεραιότητα των μνημείων και των ευαίσθητων υλικών με τα οποία είναι κατασκευασμένα αυτά.

Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα και οι ειδικοί της εταιρείας μας θα σας προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις καθαρισμού των μνημείων.