Εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων

Στις μέρες μας, σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν στην ζωή μας, πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν βοηθήσει και έχουν “ λύσει τα χέρια” πολλών νοικοκυρών αλλά και εργένηδων, καθώς τα γεύματα προετοιμάζονται με μεγαλύτερη ευκολία και σε λιγότερο χρόνο. Είναι η εύκολη λύση για να ξαναζεσταθεί το φαγητό της δεύτερης μέρας, να ξεπαγώσουμε κάποιο κρέας ακόμα και να βράσουμε κάποιο υγρό στοιχείο.

Ιστορία του φούρνου μικροκυμάτων

Η θέρμανση τροφίμων από ακτινοβολία μικροκυμάτων ανακαλύφθηκε τυχαία την δεκαετία του 1940. Ο Πέρσι Σπένσερ (Percy Spencer), ένας αυτοδίδακτος μηχανικός έφτιαχνε μάγνητρα για ραντάρ ως εργαζόμενος της εταιρείας Raytheon. Καθώς εργαζόταν σε ένα ενεργοποιημένο ραντάρ παρατήρησε πως μία σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Το ραντάρ είχε λιώσει την σοκολάτα μέσω μικροκυμάτων.

Στις 8 Οκτωβρίου 1945 η Raytheon συμπλήρωσε μία πατέντα για την μέθοδο προετοιμασίας φαγητού του Σπένσερ. Το 1947,η εταιρεία κατασκεύασε το Radarange, τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων στον κόσμο.  Είχε περίπου 1,8 μέτρα ύψος, ζύγιζε 340 κιλά και στοίχιζε περίπου 5000 δολάρια. Το πρώτο εμπορικό μοντέλο κατασκευάστηκε το 1954. Το μοντέλο αυτό κατανάλωνε 1600 Watt και στοίχιζε 2000-3000 δολάρια.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 η τεχνολογία είχε εξελιχθεί αρκετά και οι τιμές είχαν ξεκινήσει να πέφτουν σημαντικά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φούρνοι μικροκυμάτων άρχισαν να αποκτούν γρήγορα μικρότερο μέγεθος, σύγχρονο design και ευκολότερη χρήση.
Πλέον οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν γίνει ιδιαίτερα προσιτοί οικονομικά και υπάρχουν σε πολλά νοικοκυριά.

Παρόλες τις ευκολίες που παρέχει, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο σύμμαχός μας στην κουζίνα, λερώνεται αρκετά εύκολα, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να αλλοιώνει και την γεύση του φαγητού μας. Τα υπολείμματα τροφής και οι μυρωδιές που μαζεύονται αλλάζουν την ποιότητα του γεύματός. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν ο φούρνος μικροκυμάτων να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα για να αποφεύγονται όλες οι αρνητικές επιπτώσεις.

Καθαρισμός φούρνου μικροκυμάτων με 3 εύκολους τρόπους!

Λεμόνια

Τα λεμόνια αποτελούν έναν γενικό σύμμαχο στον τομέα της καθαριότητας. Για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων θα χρειαστούν τρία υλικά που όλοι διαθέτουμε στο σπίτι μας. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ μπολ σε μικρό μέγεθος, για να χωράει στον φούρνο μικροκυμάτων. Το μπολ αυτό θα το γεμίσουμε με νερό αλλά και με το χυμό δυο λεμονιών. Μπορούμε ακόμα να ρίξουμε και κάποιες φέτες από τα λεμόνια. Το μπολ αυτό το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων, τον οποίο θα προγραμματίζουμε σε λειτουργία για 3-4 λεπτά. Ο ατμός θα βοηθήσει να δημιουργηθούν υδρατμοί και το λεμόνι θα λειτουργήσει ως απολυμαντικό. Τέλος θα σκουπίσουμε με ένα καθαρό πανάκι τα υπολείμματα. Με ένα μπολ γεμάτο νερό, τους υδρατμούς και το κιτρικό οξύ των λεμονιών η βρομιά του φούρνου γίνεται παρελθόν.

Ξίδι

Μπορεί μέχρι τώρα να το χρησιμοποιούσατε μόνο στο μαγείρεμά σας, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το εντάξετε και στο καθάρισμα του σπιτιού σας. Αναμείξτε σε ένα γυάλινο μπολ 1 φλ. νερό και 1/4 φλ. ξίδι. Βάλτε το μπολ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα καθαρίσει το φούρνο. Περάστε αμέσως μετά όλες τις επιφάνειες με ένα στεγνό, βαμβακερό πανί. Οι ατμοί θα σπάσουν τους σκληρούς και ξεραμένους λεκέδες του φαγητού και θα μπορέσετε πιο εύκολα να τους αφαιρέσετε με το στεγνό πανί. Το ξίδι θα απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές και θα αλλάξει την εσωτερική όψη του φούρνου!

Υγρό πιάτων

Το υγρό πιάτων είναι φτιαγμένο να διασπά τα λίπη και τους λεκέδες από το φαγητό. Τοποθετήστε μικρές ποσότητες από το υγρό πιάτων, στους ξηρούς λεκέδες και αφήστε τους να μαλακώσουν. Στην συνέχεια τρίψτε τους με ένα σκληρό σφουγγάρι για να τους απομακρύνετε. Τέλος σκουπίστε τις επιφάνειες και το εσωτερικό του φούρνου με ένα καθαρό πανί. Ο φούρνος σας θα λάμψει και θα μυρίζει φρεσκάδα!

Στην εταιρεία United Cleaning & Housekeeping Services, έχουμε την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία να σας προτείνουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες καθαρισμού πάντοτε με τη χρήση οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, εξαιρετικά φιλικών προς το περιβάλλον. Διαθέτουμε εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να σταθεί με επαγγελματισμό και τεχνικές γνώσεις απέναντι σε κάθε ανάγκη καθαρισμού που μπορεί να προκύψει.