Οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για να πετάξετε όλα όσα δεν χρειάζεστε, ώστε η νέα χρονιά να βρει το σπίτι σας σε τάξη, καθαρό και οργανωμένο! Μπορείτε να κάνετε γενική, όταν είναι ώρα να στολίσετε το σπίτι σας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα λαμπερά στολίδια και να αναδείξετε ακόμα περισσότερο την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Σαλόνι 

Το σαλόνι μας, είναι ένας από το πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού μας ιδιαίτερα την περίοδο τον Χριστουγέννων! Πέρα από προσωπικός χώρος, το σαλόνι, αποτελεί και τη βιτρίνα του σπιτιού μας, καθώς είναι το πρώτο δωμάτιο που βλέπουν οι καλεσμένοι μας και μάλιστα είναι ο χώρος όπου θα τους φιλοξενήσουμε.

Καθαρίστε τα φωτιστικά

Ένα από τα σημεία του σπιτιού που μαζεύουν αρκετή σκόνη και δεν καθαρίζονται τόσο συχνά είναι τα φωτιστικά. Ξεκινήστε λοιπόν με το να καθαρίζετε τα φωτιστικά οροφής και στην συνέχεια τα φωτιστικά δαπέδου. Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεσκονίστε προσεκτικά με ένα στεγνό πανί τα φωτιστικά και έπειτα με ένα νωπό και άφησε τα να στεγνώσουν. 

Καθαρίστε τους πίνακες και τις κορνίζες

Σειρά έχουν οι πίνακες και οι κορνίζες στους τοίχους. Ξεσκoνίστε καλά το πάνω μέρος τους και καθαρίστε καλά το τζάμι που τα καλύπτει. 

Καθάρισε τους καναπέδες 

Καθαρίστε τον καναπέ από τυχόν σκόνη και πλύντε τα καλύμματα, εφόσον είναι εφικτό να αφαιρεθεί η υφασμάτινη επιφάνεια. Για να αντιμετωπιστούν δραστικά τα ακάρεα που υπάρχουν στον καναπέ, αερίζετε καλά το χώρο και προχωρήστε σε βιολογικό καθαρισμό του καναπέ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πλύντε τα ριχτάρια του καναπέ σας

Μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο και ανάλογα με το τι αναγράφεται στο καρτελάκι να χρησιμοποιήσετε κρύο ή χλιαρό νερό και να το βάλετε σε μικρή πλύση ή στα ευαίσθητα. Αν πλένετε συχνά τα ριχτάρια του καναπέ σας θα διατηρείτε καθαρό και μυρωδάτο το σαλόνι σας.

Καθαρίστε μοκέτες και χαλιά

Σκουπίστε καλά τα χαλιά και τις μοκέτες και αντιμετωπίστε τυχόν λεκέδες άμεσα με ένα εύκολο φυσικό καθαριστικό που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Αφήστε τα να στεγνώσουν καλά, ώστε να μην έχετε πρόβλημα με υγρασία και δυσοσμία αργότερα. Μην ξεχάσετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τον ειδικό καθαρισμό μοκετών και χαλιών, μία φορά το χρόνο για άψογα αποτελέσματα.

Καθαρίστε τζάμια και παντζούρια

Αρχικά ξεκινήστε με το να καθαρίστε τα παντζούρια σας. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι λίγο ζεστό νερό, λευκό ξίδι, λίγο υγρό για τα πιάτα και μια βούρτσα την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να τρίψετε τα παντζούρια. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι, ότι καθαρίζουν μόνο το εξωτερικό των παντζουριών αφού θεωρούν ότι μόνο αυτά λερώνονται. Για να καθαρίσετε τα παντζούρια σας εξωτερικά μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία ρίχνοντάς τους νερό με το λάστιχο. Συνεχίστε παίρνοντας τη βούρτσα την οποία έχετε βουτήξει στο μείγμα και καθαρίστε με αυτήν τα παντζούρια σας. Μόλις τελειώσετε συνεχίστε με τον καθαρισμό τζαμιών , ψεκάστε τα τζάμια με ειδικό καθαριστικό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Η καλύτερη ώρα για τον καθαρισμό τζαμιών είναι νωρίς το απόγευμα, ώστε να μη δημιουργηθούν λεκέδες από τον ήλιο.

Καθαρίστε ντουλάπες – ράφια

Βγάλτε από τις ντουλάπες και τα ράφια όλα όσα δε χρειάζεστε. Τα παλιά σας ρούχα και παιχνίδια των παιδιών σας δωρίστε τα σε οικογένειες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που το έχουν ανάγκη. Φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα χαρείτε μόνο εσείς αλλά και οικογένειες που μπορεί να μην έχουν ούτε τα αναγκαία!

Το μόνο που χρειάζεται για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού σας, είναι ένας σωστός προγραμματισμός, ώστε να απολαύσετε τις ημέρες που έρχονται, χωρίς ίχνος άγχους!