Ο καθαρισμός μετά από τη δυσάρεστη περίπτωση μιας φωτιάς αποτελεί μια αρκετά σύνθετη και απαιτητική διαδικασία η οποία απαιτεί τη χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού για τον καθαρισμό από τους έντονους ρύπους που προκαλεί στο πέρασμά της. Η φωτιά μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό μας και να καταστρέψει τα πάντα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε αντικείμενα και χώρους!

Ο κίνδυνος να προκληθεί μια φωτιά σε έναν κλειστό χώρο είναι υπαρκτός και εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, καθώς μπορεί να προκύψει από φυσικά αίτια είτε από ανθρωπογενείς παράγοντες και να προκαλέσει καταστροφές ακίνητης περιουσίας, αντικειμένων, ακόμα και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οποιαδήποτε συζήτηση λοιπόν, γύρω από τη φωτιά αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, αφήνει πίσω της σαν μια ηχώ τη φράση:«Ποτέ μην παίζεις με τη φωτιά».

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές σε σπίτια και διαμερίσματα, ιδιαίτερα την περίοδο του Χειμώνα, έχουν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα. Οι φωτιές αυτές προκαλούνται από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως τζάκια και μαγκάλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες εστίες κινδύνου μέσα στα σπίτια, οι οποίες προκαλούν πυρκαγιές κυρίως από αμέλεια.

Οι έρευνες μετά από κάθε πυρκαγιά που ξεσπά αναφέρουν πως μια από τις συνηθέστερες αιτίες είναι η αμέλεια των ενοίκων, οι οποίοι φεύγοντας από την κουζίνα αφήνουν αναμμένες ηλεκτρικές συσκευές. Ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες αιτίες όπως:

 1. Τα ξεχασμένα αποτσίγαρα
 2. Τα αναμμένα κεριά
 3. Τα καντήλια
 4. Η διαρροή από γκαζάκια
 5. Οι αναμμένες θερμάστρες
 6. Οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη μιας και αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη

Η φωτιά απαιτεί έλεγχο, σύνεση και κυρίως ειδικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω καταστροφών. Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγες οι φορές, είτε σε επαγγελματικούς είτε σε οικιακούς χώρους που ξεσπούν πυρκαγιές που αφήνουν πίσω τους μεγάλες ζημιές και χώρους με τόσο έντονους ρύπους, οι οποίοι απαιτούν ειδικό καθαρισμό με σύγχρονα μέσα και καθαριστικά, η ακόμα και καθαριστικά βιομηχανικού τύπου!

Μην ξεχνάτε, ότι οι ζημιές στο σπίτι συχνά επεκτείνονται πέρα από τα ορατά σημεία. Ο καπνός και η στάχτη μπορούν να κινηθούν και να διεισδύσουν σε άλλα δωμάτια επηρεάζοντας τοίχους, χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες, ρούχα και τυχόν άλλα αντικείμενα.

Γενικές συμβουλές καθαρισμού μετά από φωτιά:

 • Δημιουργείστε ρεύματα αέρα. Ανοίξτε τα παράθυρα για να εξαεριστούν οι χώροι
 • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα για να κυκλοφορήσετε τον αέρα
 • Στεγνώστε τα υγρά αντικείμενα το συντομότερο δυνατό
 • Πλύνετε τον κανονικό ρουχισμό σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό
 • Για να αφαιρέσετε τη στάχτη και τον καπνό από τους τοίχους, τα έπιπλα και τα δάπεδα, να φοράτε ελαστικά γάντια και να πλένετε με απορρυπαντικό
 • Οι ηλεκτρικές συσκευές που εκτέθηκαν σε φωτιά ή νερό θα πρέπει να ελεγχθούν από ηλεκτρολόγο ή εξουσιοδοτημένο τεχνικό πριν χρησιμοποιηθούν

Επειδή όμως ο καθαρισμός ενός χώρου μετά από φωτιά δεν είναι εύκολη υπόθεση χρειάζεται πάντοτε επαγγελματικές λύσεις απορρύπανσης, από ένα εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού.

Στη UNITED CLEANING & HOUSEKEEPING SERVICES, διαθέτουμε την εμπειρία και τη τεχνογνωσία ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην σωστή αποκατάσταση του χώρου σας. Χώροι που ήταν αδύνατον να αποκατασταθούν, μετά την επέμβαση των έμπειρων συνεργείων μας παραδόθηκαν είτε έτοιμοι για επαναλειτουργία είτε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο βαψίματος ή επισκευής, ανάλογα πάντα με το μέγεθος της καταστροφής που είχε υποστεί ο χώρος!