Καθαρισμός κουζίνας τι πρέπει να γνωρίζετε

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά συνηθίζει να λέει ο σοφός λαός μας και πράγματι είναι κάτι που συναντάμε στην καθημερινότητα τους οι επαγγελματίες του καθαρισμού. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με την υγεία. Εκεί που βασιλεύει και κυριαρχεί η καθαριότητα, εκεί υπάρχει και υγεία. Τα μικρόβια ζουν και πολλαπλασιάζονται στους ακάθαρτους χώρους. Μέρη όπου πετούμε σάπια και βρόμικα πράγματα μπορεί να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης. Όσο συχνά κι αν κάνουμε απολύμανση στο σπίτι μας, ή στον χώρο που εργαζόμαστε, πάντα θα υπάρχουν ορισμένες γωνιές τις οποίες παραμελούμε με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες μόλυνσης. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στον χώρο της κουζίνας.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Protection Trends, έδειξε ότι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στον χώρο της κουζίνας είναι οι πετσέτες για τα χέρια, που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα και για πολλές διαφορετικές εργασίες.

Άλλες εστίες μόλυνσης είναι το σφουγγάρι πιάτων και το σφουγγάρι της κουζίνας που βρέθηκαν «θετικά» μετά από έρευνες, σε ασθένειες όπως Salmonella, E. coli, σταφυλόκκοκος καθώς και στον ιό της γρίπης. Στην Αμερική μάλιστα η υπηρεσία FDA (κάτι σαν τον δικό μας ΕΟΦ) έχει απαγορεύσει τη χρήση σφουγγαριών στην κουζίνα. Για την καθαριότητα των σφουγγαριών οι ειδικοί προτείνουν να τα αποστειρώνουμε για ένα λεπτό (βρεγμένα) μέσα στους φούρνους των μικροκυμάτων και να τα αντικαθιστούμε κάθε 2 εβδομάδες με νέα.

Οι νεροχύτες της κουζίνας αποτελούν επίσης πηγές μικροβίων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αντίστοιχη έρευνα, παρατηρήθηκε η ύπαρξη περισσότερων από 500.000 βακτηρίδια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από ότι υπάρχουν στο κάθισμα της τουαλέτας. Για τον καθαρισμό του, οι ειδικοί προτείνουν μία με δύο φορές την εβδομάδα να χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα από νερό και χλωρίνη και να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται τα βακτηρίδια όπως είναι η αποχέτευση.

Εστίες μολύνσεων θεωρούνται οι πάγκοι της κουζίνας των νοικοκυριών, ιδιαίτερα τη χρονική στιγμή που προετοιμάζονται τα γεύματα. Στο μη σωστό καθαρισμό τους οφείλεται διεθνώς το 32% των μολύνσεων των τροφίμων. Σε κάπως καλύτερη θέση βρίσκονται οι αντίστοιχοι χώροι των καταστημάτων μαζικής εστίασης, στους οποίους το ποσοστό των μολύνσεων ανέρχεται στο 23%. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νικόλαος Σούλτος, στο περιθώριο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωϊκής Παραγωγής. Οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζουμε με απολυμαντικό τους πάγκους εργασίας της κουζίνας, όσο πιο συχνά γίνεται.

Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως, το ψυγείο , ο φούρνος, η τοστιέρα μπορούν να μετατραπούν σε εστίες μικροβίων εάν δεν ακολουθηθεί, ο σωστός καθαρισμός τους . Για παράδειγμα, το τακτικό άδειασμα του ψυγείου από τα πολυκαιρισμένα τρόφιμα είναι απαραίτητο αλλά όχι αρκετό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να απολυμαίνουμε, την πόρτα του ψυγείου, η οποία μαζεύει μικρόβια και μούχλα που μπαίνουν στο εσωτερικό του, κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα.

Η καθαριότητα είναι ομορφιά, είναι πολιτισμός, είναι ο ατσαλένιος θώρακας της υγείας.
Στην United Cleaning & Housekeeping Services αναλαμβάνουμε τον καθαρισμό των χώρων κουζίνας και εστίασης, με πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της σημαντικότητας αυτού του εγχειρήματος. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία, να παρέχουμε έναν ολοκληρωμένο και βαθύ καθαρισμό, με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Αντιμετωπίζοντας κάθε περίπτωση με υπευθυνότητα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας, αφού με το πέρας κάθε καθαρισμού, απολαμβάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.