Καθαρίζοντας με οικολογικά προϊόντα

Το φυσικό περιβάλλον συνιστά όχι μόνο το χώρο μέσα στον οποίο κινούνται και διαβιούν οι άνθρωποι, αλλά και το χώρο από τον οποίο αντλούν πολύτιμους πόρους για την καθημερινή τους δράση και επιβίωση. Πολλοί θεωρούν το περιβάλλον σαν κάτι δεδομένο.

Πρέπει όμως να γίνουν σημαντικές προσπάθειες, για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων και την εξάλειψη κάθε είδους επιβλαβούς συμπεριφοράς που ευνοεί τη σπατάλη. Διαφορετικά, οι μελλοντικές γενιές θα στερηθούν τη νόμιμη κληρονομιά τους.

Το περιβάλλον αντιμετωπίζει πλέον μερικές σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η διεύρυνση της μεσαίας τάξης που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά κατανάλωσης, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, ο εντεινόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός για τους διαθέσιμους πόρους, η άσκοπη χρήση χημικών.

Τα χημικά προϊόντα, όπως τα καθαριστικά, απορρυπαντικά, αποτελούν σημαντική συνιστώσα της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία και άλλα δημιουργήσουν πρόβλημα, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από τα χημικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν ή πωλούν, καθώς και για την παροχή στους καταναλωτές, κατάλληλων οδηγιών για την ασφαλή χρήση αυτών των προϊόντων.

Είναι γεγονός ότι ο μέσος καταναλωτής χρησιμοποιεί διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την αναγκαία. Υπάρχουν πολλοί λεκέδες, οι οποίοι μπορούν να καταπολεμηθούν με την χρήση απλού ζεστού νερού. Δυστυχώς όμως έχουμε μεγαλώσει με τα πρότυπα της δυτικής κοινωνίας, όπου το πάθος για καθαριότητα δυναστεύει την καθημερινή ζωή μας. Ως ένα βαθμό βέβαια η προσήλωση αυτή είναι προφανώς δικαιολογημένη από τις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος και να διατηρούμε τους χώρους μας καθαρούς και να μην δημιουργούμε πρόβλημα στο περιβάλλον.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ανθυγιεινά χημικά απορρυπαντικά του εμπορίου με απλά παρασκευάσματα που , έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε μόνοι μας. Για παράδειγμα :

– Πράσινο ή άσπρο σαπούνι σε νιφάδες: Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί να διαθέτουμε ένα από τα αποτελεσματικότερα και απαλότερα φυσικά απορρυπαντικά. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέτουμε λίγο ξίδι.

– Γενικό καθαριστικό: Μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια.

– Το ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού.

– Διάλυμα ξιδιού σε ζεστό νερό : Eίναι άριστο καθαριστικό για τζάμια (δύο κουταλιές ανά λίτρο ζεστού νερού – πλένουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες), κεραμικά πλακίδια και πλαστικές επιφάνειες (όπως το εσωτερικό του ψυγείου).
Υπάρχει ακόμα, η επιλογή της αγοράς απορρυπαντικών μη τοξικών, φιλικών προς το περιβάλλον. Τα απορρυπαντικά αυτά είναι συχνά λίγο ακριβότερα, αλλά το αξίζουν. Ας θεωρήσουμε το επιπλέον κόστος ως μια επένδυση στην υγεία της οικογένειάς μας και στο περιβάλλον μας. Να αγοράζουμε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φώσφορο, χλωρίνες ή έχουν βάση το πετρέλαιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα προϊόντα αυτά προκαλούν ακόμη ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα και πονοκεφάλους σε όσους τα χρησιμοποιούν.

Στην United Cleaning & Housekeeping Services είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της οικολογικής συνείδησης. Γνωρίζουμε πως οι διάφοροι χημικοί ρύποι μολύνουν ταυτόχρονα το έδαφος, το υπέδαφος, τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας κάθε πτυχή του φυσικού περιβάλλοντος κλονίζοντας δραστικά την ομαλή λειτουργία του. Αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης του πλανήτη μας και χρησιμοποιούμε οικολογικά καθαριστικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.