Μυστικά καθαρισμού πατώματος παρκέ

Τα ξύλινα πατώματα, προγυαλισμένα ή laminate, είναι καλαίσθητα και πολύ «ζεστά» και δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση στο χώρο. Είναι όμως, ταυτόχρονα, και αρκετά ευπαθή, γι’ αυτό και ο καθαρισμός δαπέδων, απαιτεί προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν μάλιστα και κάποια μυστικά τα οποία εάν ακολουθήσει κανείς θα καταφέρει να κρατήσει για περισσότερο καιρό το πάτωμά του σε πολύ καλή κατάσταση και να φαίνεται σαν καινούριο.

Όχι στο σφουγγάρισμα

Τα ξύλινα πατώματα είναι αρκετά ευαίσθητα στο νερό, αφού εάν βραχούν υπάρχει η πιθανότητα να φουσκώσουν και να καταστραφούν. Όταν ένα ξύλο είναι καλής ποιότητας, δεν χρειάζεται χημικά για το καθάρισμα του. Για την απολύμανσή του αρκεί λίγο ξίδι με νερό. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την χρήση σφουγγαρίστρας και να το καθαρίζετε με ένα νωπό πανί. Μάλιστα η σωστή τεχνική για να καθαρίσετε το πάτωμα με το νωπό πανί είναι παράλληλα με τη φορά των ξύλινων ταβλών του πατώματος και με κατεύθυνση προς την πόρτα ή την μπαλκονόπορτα του σπιτιού. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία καθαρισμού του πατώματος χρησιμοποιώντας μια παρκετέζα που μπορεί να συμμαζέψει την σκόνη από το πάτωμα, μαζί με οτιδήποτε άλλο (ψίχουλα, τρίχες κλπ).

Αφαίρεση λεκέδων

Για την αφαίρεση λεκέδων από παρκέ σας, αυτό που πρέπει να σκεφτείτε αρχικά είναι το υλικό του πατώματος και το βερνίκι του. Αν ο λεκές βρίσκεται στην επιφάνεια του πατώματος σας αυτό σημαίνει ότι πιθανόν το πάτωμα να έχει ένα σκληρό φινίρισμα, δηλαδή η επάλειψη του να έχει γίνει με ένα σκληρό τύπου βερνίκι. Αν ο λεκές έχει εισχωρήσει μέσα στο ξύλο, το δάπεδο έχει πιθανόν ένα μαλακό λαδωμένο φινίρισμα, κάτι που υπήρχε στα πιο παλιά σπίτια.

Αφαίρεση λεκέδων σε πάτωμα με σκληρό φινίρισμα:

Σκουπίστε τους λεκέδες σε ξύλινο δάπεδο με σκληρό φινίρισμα με ένα μαλακό, καθαρό πανί. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε γυαλόχαρτο, συρματάκι ή δραστικές χημικές ουσίες σε μια τέτοια επιφάνεια, διότι μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά και στάμπα στο φινίρισμα του ξύλινου δαπέδου.

Αφαίρεση λεκέδων για πατώματα σκληρού ξύλου με μαλακό, λαδωμένο φινίρισμα:

Σκούρες κηλίδες: τρίψτε το πάτωμα με μαλλί χάλυβα (θα βρείτε σε μαγαζί με καθαριστικά) και κερί για πατώματα. Αν η κηλίδα επιμένει ρίξτε της λίγο ξίδι και αφήστε το να «ποτίσει» για μία ώρα. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα νωπό πανί.

Κηλίδες με βάση το λίπος: Τρίψτε τον λεκέ με ένα απαλό σφουγγαράκι και λίγο απορρυπαντικό για να διασπαστεί το λίπος και σκουπίστε με ένα νωπό βετέξ. Αφήστε, έπειτα, το σημείο να στεγνώσει.

Σημάδια από παπούτσια (π.χ. τακούνι): Χρησιμοποιήστε την σκληρή πλευρά ενός σφουγγαριού και τρίψτε τα σημάδια με κερί πατώματος.

Αν το πάτωμα είναι laminate οι λεκέδες πρέπει να καθαρίζονται άμεσα, με τους παραπάνω τρόπους. Αν, ωστόσο, ο λεκές είναι έντονος, π.χ. από μελάνι ή κραγιόν, μπορείτε να τον καθαρίσετε με λίγο ασετόν.

Τσάι για άμεση φυσική λάμψη

Το τσάι είναι πλούσιο σε δεψικό οξύ, που αυτό θα βοηθήσει το πάτωμά σας να λάμψει.
Σε ένα κουβά με χλιαρό νερό βάλτε δύο, τρία φακελάκια από μαύρο τσάι και αφήστε για λίγα λεπτά. Βουτήξτε στο τσάι ένα μαλακό πανί ώστε να είναι νωπό, όχι εντελώς εμποτισμένο με το υγρό, ούτως ώστε να στεγνώσει γρήγορα – θυμηθείτε ότι η υγρασία είναι εχθρός του ξύλου. Τρίψτε μαλακά με το πανάκι το παρκέ και απολαύστε τη θεαματική αλλαγή.

Στην UNITED CLEANING & HOUSEKEEPING SERVICES  αναλαμβάνουμε τον καθαρισμό παντός τύπου πατώματος, και φυσικά κάθε τύπου παρκέ, έχουμε την δυνατότητα επίστρωσης παρκετίνης και την συντήρηση της με spraybafing για μεγαλύτερη διάρκεια. Χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους καθαρισμού, με προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας φιλικά προς το περιβάλλον, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, των πελατών μας.

Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο προστατεύετε το πάτωμά σας, στην καθημερινότητά σας, τόσο περισσότερα χρόνια θα συνεχίσει να δείχνει σαν καινούριο!