Πως να καθαρίσετε σωστά τα μάρμαρα

Από τα αρχαία χρόνια και καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας στην Ελλάδα, το μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στις κατασκευές. Οι αρχιτέκτονες και οι γλύπτες της εποχής, ανακάλυψαν πολύ γρήγορα, ότι είναι, ένα υλικό που μπορεί να προσφέρει σε κάθε έργο ξεχωριστή γοητεία και με τη φυσική ομορφιά του να μετατρέψει κάθε άψυχη κατασκευή σε έμψυχο έργο τέχνης.

Η λέξη μάρμαρο παίρνει απευθείας μορφή στο άκουσμά της. Μας παραπέμπει στα νεολιθικά εδώλια, στον Παρθενώνα, στην Αφροδίτη της Μήλου, στις Καρυάτιδες, στους Κούρους, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, σε κάθε κάθε μνημείο αυτού του γενναιόδωρου τόπου.
Στις μέρες μας το μάρμαρο έχει καθιερωθεί σαν ένα υλικό πολυτέλειας και λάμψης. Η διαχρονικότητα του και η ιδιαίτερη ομορφιά του, το έχουν εντάξει δίκαια σε ένα από τα πιο γνωστά υλικά για το σπίτι. Χρησιμοποιείται σε διάφορους χώρους, συνήθως σε πάγκους και νεροχύτες κουζίνας, σε πατώματα και σε πλακάκια μπάνιου. Αν και θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά η χρήση του έχει κάποια μειονεκτήματα.

Ο καθαρισμός του, μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση. Πρόκειται για ένα πορώδες υλικό που απορροφά εύκολα οτιδήποτε πέσει πάνω του. Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς, ότι αφού το μάρμαρο τοποθετείται σε χώρους με τόσο συχνή χρήση, η πιθανότητα να λεκιαστεί είναι μεγάλη. Είναι αλήθεια ότι το να διατηρήσεις τα μάρμαρα του σπιτιού σου σε άψογη κατάσταση, φαντάζει ιδιαίτερα προκλητικό.

Αυτό που είναι απαραίτητο να προσέξει κανείς στον καθαρισμό του μαρμάρου, είναι τα απορρυπαντικά. Τόσο στα σπιτικά όσο και στα επαγγελματικά καθαριστικά πρέπει να δίνεται έμφαση στο Ph τους, καθώς πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε όξινο. Το ξίδι για παράδειγμα, αν και πρόκειται για ένα προϊόν που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε οικιακούς καθαρισμούς, όταν μιλάμε για καθαρισμό μαρμάρων είναι αυστηρά απαγορευμένο. Η σύσταση του είναι τέτοια που μπορεί να διαβρώσει και να προκαλέσει ζημιά στην ευαίσθητη μαρμάρινη επιφάνεια.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι εάν υπάρχει μάρμαρο σε οποιοδήποτε χώρο ο καθαρισμός του χρειάζεται, μεγάλη προσοχή. Η καλύτερη λύση για την προστασία του είναι η πρόληψη. Ο καθημερινός καθαρισμός μαρμάρου πρέπει να γίνεται πάντα με χλιαρό νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό. Σε δύσκολους λεκέδες, όπως είναι αυτοί από καφέ, κρασί ή χυμούς φρούτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σφουγγαράκι και ένα μείγμα οξιζενέ με λίγες σταγόνες αμμωνίας. Το πιο σημαντικό ενάντια σε τέτοιους λεκέδες είναι να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Τα μάρμαρο είναι ένα υλικό που έχει τα όρια του. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Για να το κάνετε να φαίνεται σαν καινούργιο δεν θα πρέπει να εφαρμόζετε υπερβολική τριβή ή χρήση κάποιων απορρυπαντικών. Ο κίνδυνος να το τραυματίσετε ανεπανόρθωτα είναι μεγάλος. O σωστός καθαρισμός μαρμάρου, χρειάζεται γνώση και επαγγελματική εμπειρία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε, σε έναν επαγγελματία.

Στην United Cleaning & Housekeeping Services γνωρίζουμε όσο ελάχιστοι τι, πότε, που, πως και γιατί εφαρμόζουμε κάτι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο καθαρισμός είναι δική μας υπόθεση.