Πώς να καθαρίζετε τον πάγκο από γρανίτη

Ο γρανίτης είναι ένα φυσικό πέτρωμα που αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών συστατικών. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα και κάθε πλάκα είναι μοναδική γιατί εξορύσσεται και δεν κατασκευάζεται. Είναι γνωστός για την ανθεκτικότητά και την αντοχή του. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αντέξει 20 ή και περισσότερα χρόνια. Είναι αρκετά ανθεκτικός στην θερμότητα γι΄ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται ως υλικό για πάγκους κουζίνας.
Ένας πάγκος από γρανίτη στην κουζίνα ζεσταίνει και ομορφαίνει τον χώρο. Ο γρανίτης όμως είναι ένα πορώδες υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι αν χυθεί κάποιο υγρό μπορεί ενδεχομένως να διαρρεύσει μέσα και να δημιουργήσει λεκέ. Για να διατηρηθεί λοιπόν το αισθητικό του αποτέλεσμά χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στον τρόπο καθαρισμού του.

Τρόποι για να καθαρίσετε επιφάνειες από γρανίτη

Απαλός καθαρισμός

Ένας εχθρός τέτοιων επιφανειών είναι το οξύ που περιέχεται σε σκληρά απορρυπαντικά. Για το καθημερινό πλύσιμο του πάγκου της κουζίνας χρησιμοποιήστε ένα μέρος ενός απαλού καθαριστικού και τρία μέρη νερού. Καθαρίζετε τον πάγκο από γρανίτη κάθε μέρα μετά το μαγείρεμα ή όποτε πιστεύετε πως χρειάζεται καθάρισμα. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για τον καθαρισμό του και στη συνέχεια στεγνώστε τον καλά με στεγνό πανί.

Φυσικός καθαρισμός

Το ξίδι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα εξαλείφει πολλούς σκληρούς λεκέδες. Επίσης δεν προκαλεί αλλεργίες σε παιδιά και κατοικίδια. Το λευκό ξίδι είναι ασφαλές τόσο για τις επιφάνειες από γρανίτη (σε μη γυαλισμένη επιφάνεια) όσο και για τις περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού.

Καθαρισμός των επίμονων λεκέδων

Αν υπάρχουν λεκέδες που επιμένουν, φτιάξτε ένα μείγμα από ένα φλιτζάνι αλεύρι με μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό για τα πιάτα. Προσθέστε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψτε το μείγμα. Τοποθετήστε το επάνω στους λεκέδες, σφραγίστε το με μεμβράνη και αφήστε το να δράσει για μια μέρα. Αν οι λεκέδες είναι από πετρέλαιο, κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή γάλα, φτιάξτε ένα μείγμα από αλεύρι, νερό και υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) . Αν οι λεκέδες είναι από τσάι ή καφέ το μείγμα πρέπει να περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και αμμωνία.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Καθαρίζετε τον γρανίτη σας τακτικά, έτσι ώστε να μη συσσωρεύονται ρύποι. Επιπλέον χρησιμοποιείτε ξύλο κοπής για να τον προστατεύετε από γρατζουνιές. Μην αφήνετε επάνω του όξινα τρόφιμα, π.χ. λεμόνι, ξίδι κ.λπ. και τέλος μη μεταφέρετε συσκευές επάνω στην επιφάνειά του.
Ο γρανίτης είναι ένα υλικό που έχει τα όρια του. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Για να το κάνετε να φαίνεται σαν καινούργιο δεν θα πρέπει να εφαρμόζετε υπερβολική τριβή ή τη χρήση κάποιων απορρυπαντικών. O σωστός καθαρισμός του γρανίτη, χρειάζεται γνώση και επαγγελματική εμπειρία. 

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε, σε έναν επαγγελματία.
Στην United Cleaning & Housekeeping Services γνωρίζουμε όσο ελάχιστοι τι, πότε, που, πως και γιατί εφαρμόζουμε κάτι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο καθαρισμός είναι δική μας υπόθεση.