Πώς να περιορίσετε την μούχλα και την υγρασία

Η μούχλα είναι μια μορφή μύκητα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές μούχλας που μπορούν να βρεθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η μούχλα εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από αυτούς. Οι σπόροι αυτοί είναι ικανοί να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες.
Όταν οι σπόροι της μούχλας βρουν ένα υγρό σημείο μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται, “χωνεύοντας” το υλικό στο οποίο αναπτύσσονται. Μάλιστα, η μούχλα είναι ικανή να αναπτύσσεται σε μια ποικιλία από διαφορετικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του υφάσματος, του χαρτιού και του ξύλου. Η μούχλα αναπτύσσεται εύκολα στους εσωτερικούς χώρους στους οποίους επικρατούν υψηλά επίπεδα υγρασίας, γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνότερα στο μπάνιο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Ποια τα χαρακτηριστικά της μούχλας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μούχλας, καθένα από τα οποία μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική όψη. Το χρώμα της μούχλας είναι συνήθως πρασινωπό ή σπανιότερα μαύρο.

Χαρακτηριστική είναι η μυρωδιά της μούχλας, η οποία θυμίζει συχνά τη μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου. Βέβαια, η μυρωδιά της μούχλας εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο της μούχλας, την επιφάνεια πάνω στην οποία αναπτύσσεται και την πηγή υγρασίας που την προκάλεσε και δεν είναι πάντα αρκετά δυνατή ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του προβλήματος.

Συμβουλές για να ελέγχετε την ανάπτυξη της μούχλας στο σπίτι σας

Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε εμπορικά προϊόντα για να εξαλείψετε τη μούχλα από το σπίτι σας, θα πρέπει να μάθετε πώς να ελέγχετε καλύτερα την ανάπτυξή της.
Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, η οποία περιορίζει τα μέρη που μπορούν να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί.

Αερίζετε καθημερινά το σπίτι σας

Το να ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες τουλάχιστον μια φορά την ημέρα είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την παρουσία μούχλας, ακάρεων και άλλων σωματιδίων που συσσωρεύονται στο σπίτι σας. Όταν ο αέρας κυκλοφορεί, επιτρέπει στις υγρές περιοχές να στεγνώσουν φυσικά. Αυτό θα μεταβάλλει το περιβάλλον στο οποίο δύνανται να αναπτυχθούν οι μύκητες και οι μικροοργανισμοί. Μπορεί ο εξωτερικός χειμωνιάτικος αέρας να έχει υψηλή σχετική υγρασία, αλλά οι απόλυτές του τιμές είναι χαμηλές. Όταν μπαίνει μέσα στο σπίτι, η σχετική του υγρασία πέφτει πολύ συμπαρασύροντας προς τα κάτω τη συνολική εσωτερική σχετική υγρασία του σπιτιού.

Μην καλύπτετε τη μούχλα

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να κρύψουν την παρουσία μούχλας στα σπίτια τους είναι να καλύψουν όλους τους λεκέδες με έπιπλα, υφάσματα ή οτιδήποτε παρόμοιο. Αυτό εμποδίζει τον αέρα από το να κυκλοφορεί γύρω από τις πληγείσες περιοχές, γεγονός που επιτρέπει στη μούχλα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Είναι καλύτερα να διατηρήσετε την περιοχή ανοιχτή για να αποτρέψετε την επιδείνωση του προβλήματος.

Αποφύγετε να κρεμάτε υγρά ρούχα μέσα στο σπίτι

Μην στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι. Η μέθοδος αυτή κρύβει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία μας. Τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%,δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Πρέπει να στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο ή σε ειδικό στεγνωτήριο. Αν δεν έχουμε εναλλακτική, φροντίζουμε, όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να μην πρόκειται για την κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι και σε κάθε περίπτωση να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Η έλλειψη αέρα αποτρέπει επίσης τα ρούχα σας από το να στεγνώσουν εντελώς, οδηγώντας στην απόκτηση δυσάρεστων οσμών, που μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.

Ο διαδικασία της καθαριότητας, είτε αφορά σε επαγγελματικό χώρο είτε σε ιδιωτικό είναι μια δύσκολη υπόθεση και απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και προγραμματισμό για να αποφευχθούν, δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από την ύπαρξη μικροβίων και βακτηρίων.
Στην UNITED CLEANING & HOUSEKEEPING SERVICES  αναλαμβάνουμε τον καθαρισμό των χώρων σας και προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και τεχνικής εμπειρίας για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.