Tips για τον καθαρισμό της κουζίνας σας (μέρος Α)

Η κουζίνα είναι ο χώρος που για τους περισσότερους αποτελεί το επίκεντρο του σπιτιού. Ο χώρος που φιλοξενεί τις πιο όμορφες στιγμές μας. Εκεί μαζεύονται όλοι μαζί μετά από μια κουραστική μέρα, εκεί δημιουργούνται υπέροχες συνταγές για όλα τα αγαπημένα πρόσωπα, εκεί μοιραζόμαστε τις ιστορίες της καθημερινότητας. Έτσι λοιπόν, θέλουμε ο χώρος αυτός να μας εμπνέει, να μας χαλαρώνει, να δημιουργεί μια ζεστή απολαυστική ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να τον διατηρούμε καθαρό και τακτοποιημένο. Ο καθαρισμός κουζίνας είναι μία δουλειά που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται καθημερινή προσοχή και έξυπνο χειρισμό, για να τη διατηρείς περιποιημένη και σε καλή κατάσταση.

Πώς επιτυγχάνεται ένας οργανωμένος καθαρισμός κουζίνας;

1. Βάλτε τα αντικείμενα στην θέση τους 
Τακτοποιήστε τα πράγματα στην θέση τους και βάλτε στα ντουλάπια τα σκόρπια μπαχαρικά και το αλάτι. Αδειάστε το πλυντήριο πιάτων και συμμαζέψτε ό,τι κυκλοφορεί πάνω στους πάγκους και το τραπέζι. Μπορείτε μάλιστα όσο καθαρίζετε να κερδίσετε χρόνο με τα άπλυτα πιάτα και σκεύη τοποθετώντας τα στο νεροχύτη της κουζίνας. Γεμίστε τον νεροχύτη με νερό και αρκετές σταγόνες από υγρό πιάτων. Βυθίστε τα αντικείμενα που έχουν δύσκολους λεκέδες. Βάλτε μέσα το πυρέξ, τα τηγάνια, το πιατάκι του φούρνου μικροκυμάτων, ακόμη και πιάτα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκεί όσο καθαρίζετε, για να μαλακώσουν τα λίπη και να αφαιρεθούν πιο εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

2. Καθαριότητα ψυγείου 
Το ψυγείο αποτελεί την καρδιά της κουζίνας. Εκεί κρύβεται το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού. Ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός του ψυγείου, είναι απολύτως απαραίτητος. Για την καλύτερη απόδοσή του μάλιστα καλό θα ήταν να κάνετε απόψυξη 2 φορές τον χρόνο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε να ελέγχετε τις συσκευασίες τροφίμων και να πετάτε αυτές που έχουν λήξει ή που είναι ανοιχτές για πολλές ημέρες. Μην ξεχνάτε να κλείνετε καλά τις συσκευασίες τα μπουκάλια και τα καπάκια από τα βάζα γιατί μπορεί να ευθύνονται για τυχόν άσχημες μυρωδιές.

Ο καθαρισμός του ψυγείου σας μπορεί να γίνει εάν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Πρώτο Βήμα Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αδειάσετε το ψυγείο σας. Βγάλτε όλα τα φαγώσιμα και ακουμπήστε τα στους πάγκους της κουζίνας σας. Πετάξτε ό,τι έχει χαλάσει.

Δεύτερο Βήμα Βγάλτε τις ράγες και όλα τα μέρη του ψυγείου που μπορούν να αφαιρεθούν και πλύντε τα με ζεστό νερό και ξίδι στο νεροχύτη. Αφήστε τα να στεγνώσουν ή στεγνώστε τα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Τρίτο Βήμα Για να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου αναμείξτε σε ένα μπολ ίση ποσότητα ζεστού νερού και ξιδιού. Με ένα καθαρό σφουγγάρι ξεκινήστε να καθαρίζετε από πάνω προς τα κάτω. Αλλάζετε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε.

Τέταρτο Βήμα Περάστε και πάλι όλες τις επιφάνειες με ένα στεγνό πανί για να είναι πιο γρήγορα έτοιμο για χρήση.

Πέμπτο Βήμα Βάλτε τα ράφια και τα συρτάρια στη θέση τους και έπειτα τοποθετήστε τα τρόφιμα ανάλογα σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους. 

3. Καθάρισε τα ντουλάπια της κουζίνας

Για το εσωτερικό των ντουλαπιών
 
Αρχικά, θα χρειαστεί να αδειάσετε τα ντουλάπια. Σε περίπτωση που είχε σπάσει ή είχε χυθεί το περιεχόμενο από κάποιο βάζο ή συσκευασία, καλό θα είναι πρώτα να μαζέψετε τα υπολείμματα με χαρτί κουζίνας. Έπειτα, βάλτε ζεστό νερό σε ένα μικρό κουβά και προσθέστε υγρό πιάτων. Αφού μουλιάσετε εκεί ένα σφουγγάρι, τρίψτε με αυτό το εσωτερικό των ντουλαπιών και επιμείνετε στα σημεία που τα υπολείμματα δεν βγαίνουν εύκολα.

Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορείτε να αναμείξετε λίγο νερό με μαγειρική σόδα και να τρίψετε με ένα πανί τα σημεία αυτά.

Για το εξωτερικό των ντουλαπιών

Για να καθαρίσετε τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό: σε ένα μπολ ρίχνετε μία κούπα νερό και μία κούπα λευκό ξίδι. Έπειτα, με ένα πανί, το οποίο θα έχετε μουλιάσει και στραγγίξει καλά, σκουπίζετε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών. Αφού τελειώσετε, σκουπίζετε με ένα στεγνό πανί για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από το καθαριστικό.
 
4. Καθαρίστε τις ηλεκτρικές συσκευές

Ο σωστός καθαρισμός των συσκευών θα εξασφαλίσει καλύτερη απόδοση και λειτουργία. Στις συσκευές της κουζίνας συσσωρεύεται η περισσότερη βρομιά και τα υπολείμματα των φαγητών. Απαιτείται λοιπόν ένας βαθύς και σχολαστικός καθαρισμός μία στο τόσο, ώστε να μην αλλοιώνεται η γεύση των φαγητών  κατά το μαγείρεμα. Καθάριστε την τοστιέρα αφαιρώντας τις πλάκες της και την καφετιέρα αποσπώντας όλα τα κομμάτια. Τέλος, μπορείτε να καθαρίσετε και το πλυντήριο πιάτων, πριν βάλετε την επόμενη πλύση, αλλά και το φούρνο μικροκυμάτων με αμμωνία και λεμόνι για σίγουρα αποτελέσματα.

Επειδή όμως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του καθαρισμού της κουζίνας, δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται λεπτομερή ανάλυση, διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου, για να μάθετε τις εργασίες καθαρισμού που χρειάζονται οι επιφάνειες που βρίσκονται στα χαμηλότερα σημεία της κουζίνας σας.