Το μπάνιο είναι ένας χώρος, που τις περισσότερες φορές που καθαρίζουμε το σπίτι μας το αφήνουμε στο τέλος και αυτό γιατί θεωρείται από τους πιο δύσκολους χώρους, στην διαδικασία καθαρισμού. Ο νιπτήρας, η τουαλέτα, η μπανιέρα, τα πλακάκια είναι μερικά μόνο από τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στο πώς θα καθαριστούν, τόσο σε επίπεδο απολύμανσής τους όσο και σε επίπεδο φθοράς των υλικών κατασκευής τους.

Παρακάτω θα διαβάσετε έναν οδηγό με σημεία του μπάνιου σας που δεν πρέπει να ξεχνάτε να καθαρίζετε!

Άλατα στις βρύσες

Τα άλατα αποτελούν τον αιώνιο εχθρό κάθε μπάνιου και όχι μόνο. Ακόμα και αν το μπάνιο σας είναι πεντακάθαρο εάν έχουν σχηματιστεί άλατα στις βρύσες σας θα δείχνει βρόμικο. Ακόμα και ολοκαίνουριες βρύσες μπορεί μετά από μερικές ώρες χρήσης, να δείχνουν θαμπές και βρόμικες. Για να παραμείνουν οι βρύσες σας καθαρές και για να κρατήσουν την γυαλάδα τους, πρέπει τα άλατα να αφαιρούνται σχεδόν καθημερινά.

Όταν τα νερά μείνουν για πολλές ώρες στον νεροχύτη, αφήνουν άλατα τα οποία με τον καιρό συσσωρεύονται, σκληραίνουν, διαβρώνουν τον νεροχύτη και είναι δύσκολο να καθαριστούν. Μάλιστα, αυτά τα άλατα γίνονται και “πρόσφορο έδαφος” για την συγκέντρωση και ανάπτυξη και άλλων ουσιών στον νεροχύτη, όπως βρομιές και βακτήρια.

Οι πετσέτες μπάνιου

Οι πετσέτες μπάνιου είναι αυτές που δημιουργούν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των μικροβίων. Παρέχουν πολλά από τα συστατικά που τα μικρόβια χρειάζονται για την επιβίωσή τους, όπως είναι το νερό, η υψηλή θερμοκρασία, το οξυγόνο, το ουδέτερο ph και την τροφή, από τα νεκρά κύτταρα και από τα κατάλοιπα του δέρματος. Καλό θα είναι να αγοράζετε βαμβακερές πετσέτες και να φροντίζετε να τις αλλάζετε δύο φορές την εβδομάδα. Να τις πλένετε τουλάχιστον στους 60 βαθμούς και να τις σιδερώνετε πάντα.

Σφουγγάρι

Το σφουγγάρι με το οποίο τρίβετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια του ντους έχει απίστευτα πολλά βακτήρια από το σώμα σας, ενώ μπορεί να αναπτύξει και μούχλα. Είναι πολύ σημαντικό να το καθαρίζετε απλώνοντάς το στην απλώστρα για να στεγνώνει μετά από κάθε μπάνιο σας.

Κουρτίνα μπάνιου

Οι κουρτίνες του μπάνιου αν δεν καθαρίζονται σωστά γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων αφού γεμίζουν μύκητες. Στις κουρτίνες του μπάνιου παραμένουν συχνά υπολείμματα σαπουνιού, άλατα και κυρίως υγρασία που ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Για να μην καταστραφεί από την υγρασία, διάλεξε μια κουρτίνα από ένα συνθετικό ύφασμα που να στεγνώνει εύκολα ή μια μίξη συνθετικού με βαμβακερό. Μην ξεχνάτε μετά το μπάνιο να βγάζετε το κάτω μέρος της έξω από την μπανιέρα και να την τεντώνετε ώστε να στεγνώνει καλά. Επιπλέον, προσπαθήστε να την πλένετε αρκετά τακτικά.

Εάν θέλετε λοιπόν, να μάθετε μερικές συμβουλές για να πραγματοποιήσετε τη γενική καθαριότητα του μπάνιου σας, διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου μας!