Διανύουμε σίγουρα ένα από τα πιο απαιτητικά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πρόκειται να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στον αγαπημένο προορισμό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το εξοχικό. Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για να φτάσουμε στο καλοκαιρινό μας σπίτι, ας δούμε μερικές συμβουλές και tips για τον κατάλληλο, επαγγελματικό καθαρισμό του χώρου, έτσι όπως συστήνουν οι επαγγελματίες της UCHS.

Έφτασε λοιπόν η ώρα για τις διακοπές και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ότι θα χρειαστεί να περάσουμε τις πρώτες μέρες καθαρίζοντας και μαζεύοντας. Υπάρχει όμως τρόπος να τελειώνουμε πολύ γρήγορα με το συμμάζεμα του σπιτιού.

Μην βιαστείτε να ξεφορτώσετε το αυτοκίνητο

Προσπαθήστε να φτάσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να έχετε το χρονικό περιθώριο να καθαρίσετε το σπίτι όσο ακόμα υπάρχει το φως της ημέρας αλλά και η άνεση χρόνου ώστε να τελειώσετε τις προετοιμασίες. Όταν φτάσετε ξεφορτώστε μόνο τα απαραίτητα ή ό,τι χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Όσο λιγότερα πράγματα υπάρχουν στον χώρο την ώρα που καθαρίζετε τόσο το καλύτερο.

Αερίστε σωστά τους χώρους

Μια από τις σημαντικότερες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσετε είναι να αερίσετε σωστά και επαρκώς τον χώρο. Ένα σπίτι που είναι κλειστό όλο τον χειμώνα, ακόμα και αν διαθέτει πολύ καλή μόνωση, χρειάζεται ανανέωση του αέρα. Ανοίξτε λοιπόν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και αφήστε τις ανοιχτές για αρκετή ώρα. Ταυτόχρονα, ανοίξτε τα ντουλάπια και τις ντουλάπες για να αεριστούν κι αυτά. Ο χώρος σας λοιπόν πρέπει ν’ αερίζεται σωστά κι επαρκώς την πρώτη φορά και φυσικά να συνεχίσει ν’ αερίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ξεσκονίστε

 Η σκόνη μπορεί και εισχωρεί παντού, ακόμα και στα κλειστά σπίτια και η καταπολέμησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση! Ξεκινήστε το ξεσκόνισμα από τα ψηλότερα σημεία, όπως ανεμιστήρες οροφής και ράφια και συνεχίστε σταδιακά στα χαμηλότερα ράφια, τραπεζάκια κλπ. Τέλος, ξεσκονίστε ή αν χρειάζεται πλύντε το εσωτερικό των ντουλαπών και των ντουλαπιών που θα βάλετε τα πράγματά σας. Μια έξυπνη κίνηση που θα σας απαλλάξει από αρκετό κόπο, είναι να καλύπτεται τα έπιπλά σας με υφάσματα ή νάιλον πριν φύγετε από το εξοχικό σας. Με αυτόν τον τρόπο το καλοκαίρι που θα επιστρέψετε, θα έχετε σίγουρα λιγότερη δουλειά.

Τακτοποιήστε τα πράγματά σας

Μετά από όλα αυτά ήρθε η ώρα να ξεφορτώσετε το αυτοκίνητο σας. Ανοίξτε μία μία τις αποσκευές σας και ξεκινήστε να τις τακτοποιείτε. Μην τις ανοίξετε όλες μαζί γιατί θα γεμίσει το σπίτι σας πράγματα και δεν θα ξέρετε από που να ξεκινήσετε.

Καθαρίστε την κουζίνα

Η καθαριότητα της κουζίνας είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η αμέλεια της μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη και τη μεταφορά βακτηρίων. Καθαρίζουμε λοιπόν κι απολυμαίνουμε προσεκτικά τον πάγκο, τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας, καθώς φυσικά και τον εσωτερικό χώρο του ψυγείου.

Καθαρίστε το μπάνιο

Το μπάνιο θα χρειαστεί σχολαστικό καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει περισσότερο για λόγους υγιεινής. Πρέπει να είναι λαμπερό και να μυρίζει φρεσκάδα.

Καθαρίστε τα δάπεδα

Το δάπεδο χρειάζεται ένα πολύ προσεκτικό καθάρισμα καθώς η συγκέντρωση υπολειμμάτων από τροφές και όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση βακτηρίων. Ο καθαρισμός των δαπέδων είναι η τελευταία από τις δουλειές που πρέπει να γίνει στο εσωτερικό του σπιτιού. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα γιατί διαφορετικά θα σηκώσετε σκόνη και θα λερώσετε τις ξεσκονισμένες επιφάνειες.

Επειδή όμως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του καθαρισμού του εξοχικού, δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται λεπτομερή ανάλυση, διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου, για να μάθετε τις εργασίες καθαρισμού που χρειάζονται οι χώροι που βρίσκονται στα εξωτερικά σημεία του εξοχικού σας.